Inapoi la Cautare

ORDIN 7 /2008


privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 19.08.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (19.08.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC



    Văzând Referatul de aprobare al Autorităţii de Sănătate Publică nr. 790 din 29 ianuarie 2008 din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice,

    în temeiul art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 57/2002, cu modificările ulterioare,

    având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,

    ministrul sănătăţii publice, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:

    ART. I


    Anexa la Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. La anexa XI la Norme, "Lista cu conservanţii şi antioxidanţii autorizaţi condiţionat", la partea C, pentru punctele E 251 şi E 252, primele două coloane se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    E 251 Nitrat de sodiu;

    E 252 Nitrat de potasiu.

    2. La anexa XVI la Norme, "Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori, după punctul E 967 Xilitol se introduce un nou punct, punctul E 968 Eritritol, cu următorul cuprins:


	

 "E 968 ERITRITOL
Sinonime │Mezoeritritol, tetrahidroxi-butan, eritrită
Definiţie │Se obţine prin fermentaţia unei surse de hidraţi de carbon cu
               │drojdii osmofile de calitate alimentară, sigure şi adecvate,
               │ca Moniliella pollinis sau Trichosporonoides
               │megachilensis, urmată de purificare şi uscare.
Denumire │
chimică │1,2,3,4-butantetrol
Einecs │205-737-3
Formulă chimică│C(4)H(10)O(4)
Masa moleculară│122,12
Compoziţie │Minim 99% după uscare
Descriere │Cristale albe, inodore, nehigroscopice şi termostabile cu o
               │putere de îndulcire de aproximativ 60-80% din cea a zaharozei
Identificare │
A. Solubilitate│Uşor solubil în apă, puţin solubil în etanol, insolubil în
               │eter etilic
B. Interval de │
topire │119-123°C
Puritate │
Pierdere la │
uscare │Maxim 0,2% (70°C, şase ore, în exsicator cu vid)
Cenuşă │
sulfatată │Maxim 0,1%
Substanţe │
reducătoare │Maxim 0,3%, exprimat în D-glucoză
Ribitol şi │
glicerol │Maxim 0,1%
Plumb │Maxim 0,5 mg/kg"


    3. La anexa XVI la Norme, "Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori", punctul E 954 Zaharină şi sărurile sale de Na, K şi Ca se modifică şi va avea următorul cuprins:


	

"E 954 ZAHARINĂ ŞI SĂRURILE SALE DE Na, K ŞI Ca
(I) ZAHARINĂ
    Definiţie
Denumire chimică │3-oxo-2,3 dihidro-benzo(d)izotiazol-1,1-dioxid
Einecs │201-321-0
Formulă chimică │C(7)H(5)NO(3)S
Masă moleculară │
relativă │183,18
Compoziţie │Minim 99% şi maxim de 101% din C(7)H(5)NO(3)S raportat la
                 │substanţa anhidră
Descriere │Cristale albe sau pudră cristalină albă, inodoră sau cu un
                 │miros slab aromatic, cu gust dulce, chiar şi în soluţii
                 │foarte diluate. De aproximativ 300-500 de ori mai dulce
                 │decât zaharoza
Identificare │
Solubilitate │Puţin solubilă în apă, solubilă în soluţii bazice, foarte
                 │puţin solubilă în etanol
Puritate │
Pierdere la │
uscare │Minim 1% (105°C, două ore)
Interval de │
topire │226-230°C
Cenuşă sulfatată │Minim 0,2%, raportat la substanţa uscată
Acid benzoic şi │
acid salicilic │La 10 ml de soluţie 1/20, acidificată anterior cu cinci
                 │picături de acid acetic, se adaugă trei picături de soluţie
                 │de concentraţie aproximativ molară de clorură ferică în apă.
                 │Nu apare precipitat sau culoare violetă.
o-toluen-sulfo- │
namidă │Maxim 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
p-toluen-sulfo- │
namidă │Maxim 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Acid p-sulfona- │
midobenzoic │Maxim 25 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Substanţe uşor │
carbonizabile │Absente
Arsen │Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Seleniu │Maxim 30 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Plumb │Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
(II) ZAHARINAT │
DE SODIU │
Sinonime │Zaharină, sarea de sodiu a zaharinei
Definiţie │
Denumire chimică │o-benzosulfimidă de sodiu, sarea de sodiu a
                 │2,3dihidro-3-oxo-benzizo-sulfonazol, oxobenzizosulfonazol,
                 │sare de sodiu dihidrată a 1,2-benzisotiazolină-3-onă-1,
                 │1-dioxid
Einecs │204-886-1
Formulă chimică │C(7)H(4)NNaO(3)Sx2H(2)O
Masă moleculară │
relativă │241,19
Compoziţie │Minim 99% şi maxim 101% C(7)H(4)NNaO(3)S, raportat la
                 │substanţa anhidră
Descriere │Cristale albe sau pudră cristalină albă eflorescentă,
                 │inodoră sau cu un miros slab, cu gust foarte dulce, chiar în
                 │soluţii foarte diluate. De aproximativ 300-500 de ori mai
                 │dulce decât zaharoza, în soluţii diluate
Identificare │
Solubilitate │Uşor solubilă în apă, foarte puţin solubilă în etanol
Puritate │
Pierdere la │
uscare │Maxim 15% (120°C, patru ore)
Acid benzoic şi │
acid salicilic │La 10 ml de soluţie 1 la 20, acidificată anterior cu cinci
                 │picături de acid acetic, se adaugă trei picături de soluţie
                 │de concentraţie aproximativ molară de clorură ferică în
                 │apă. Nu apare precipitat sau culoare violetă.
o-toluen-sulfo- │
namidă │Maxim 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
p-toluen-sulfo- │
namidă │Maxim 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Acid p-sulfona- │
mido-benzoic │Maxim 25 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Substanţe uşor │
carbonizabile │Absente
Arsen │Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Seleniu │Maxim 30 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Plumb │Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
(III) ZAHARINAT │
DE CALCIU │
Sinonime │Zaharină, sarea de calciu a zaharinei
Definiţie │
Denumire chimică │o-benzosulfimidă de calciu, sare de calciu a
                 │2,3dihidro-3-oxo-benzisosulfonazol, sare
                 │de calciu hidrată (2:7) a 1,2-benzisotiazolină-3-onă-1,
                 │1-dioxid
Einecs │229-349-9
Formulă chimică │C(14)H(8)CaN(2)O(6)S(2)x3 1/2H(2)O
Masă moleculară │
relativă │467,48
Compoziţie │Minim 95% C(14)H(8)CaN(2)O(6)S(2), raportat la substanţa
                 │anhidră
Descriere │Cristale albe sau pudră cristalină albă, inodoră sau cu un
                 │miros slab, cu gust foarte dulce, chiar în soluţii foarte
                 │diluate. De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decât
                 │zaharoza, în soluţii diluate
Identificare │
Solubilitate │Uşor solubilă în apă, solubilă în etanol
Puritate │
Pierdere la │
uscare │Maxim 13,5% (120°C, patru ore)
Acid benzoic şi │
acid salicilic │La 10 ml de soluţie 1 la 20, acidifiată anterior cu cinci
                 │picături de acid acetic, se adaugă trei picături de soluţie
                 │de concentraţie aproximativ molară de clorură ferică în apă.
                 │Nu apare precipitat sau culoare violetă.
o-toluen-sulfo- │
namidă │Maxim 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
p-toluen-sulfo- │
namidă │Maxim 10 mg/kg, raportat substanţa uscată
Acid p-sulfona- │
midobenzoic │Maxim 25 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Substanţe uşor │
carbonizabile │Absente
Arsen │Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Seleniu │Maxim 30 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Plumb │Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată
(IV) ZAHARINAT │
DE POTASIU │
Sinonime │Zaharină, sare de potasiu a zaharinei
Definiţie │
Denumire chimică │o-benzosulfimidă de potasiu, sare de potasiu a
                 │2,3dihidro-3-oxo-benzisosulfonazol, sare de potasiu
                 │monohidrată a 1,2-benzisotiazolină-3-onă-1,1-dioxid
Einecs │C(7)H(4)KNO(3)SxH(2)O
Formulă chimică │239,77
Masă moleculară │
relativă │Minim 99% şi maxim 101%
Compoziţie │C(7)H(4)KNO(3)S, raportat la substanţa anhidră
Descriere │Cristale albe sau pudră cristalină albă, inodoră sau cu un
                 │miros slab, cu gust foarte dulce, chiar în soluţii foarte
                 │diluate. De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decât
                 │zaharoza
Identificare │
Solubilitate │Uşor solubilă în apă, greu solubilă în etanol
Puritate │
Pierdere la │
uscare │Maxim 8% (120°C, patru ore)
Acid benzoic şi │
acid salicilic │La 10 ml de soluţie 1 la 20, acidificată anterior cu cinci
                 │picături de acid acetic, se adaugă trei picături de soluţie
                 │de concentraţie aproximativ molară de clorură ferică în
                 │apă. Nu apare precipitat sau culoare violetă.
o-toluen-sulfo- │
namidă │Maxim 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
p-toluen-sulfo- │
namidă │Maxim 10 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Acid p-sulfona- │
mido-benzoic │Maxim 25 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Substanţe uşor │
carbonizabile │Absente
Arsen │Maxim 3 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Seleniu │Maxim 30 mg/kg, raportat la substanţa uscată
Plumb │Maxim 1 mg/kg, raportat la substanţa uscată"


    4. La anexa XVI la Norme "Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori" se introduc două noi puncte, punctele E 955 Sucraloză şi E 962 Sare de aspartam-acesulfam cu următorul cuprins:
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.