Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 97 /2017


privind prorogarea termenului prevăzut la art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 40/2006 pentru aprobarea şi finanţarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 21.07.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (21.07.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Având în vedere exigenţa creării unui cadru legislativ clar şi previzibil pentru finalizarea obiectivelor de investiţii din cadrul Programului naţional de dezvoltare locală, care să asigure îndeplinirea în mod eficient a obiectivului general al programului, se impune intervenţia legislativă de urgenţă pentru evitarea înregistrării de arierate de către unităţile administrativ-teritoriale beneficiare ale programelor prioritare de mediu. În condiţiile în care o mare parte din obiectivele de investiţii sunt demarate din bugetele locale sau prin alte programe, continuate prin alocările bugetare anuale insuficiente, iar lucrările de construcţii sunt executate secvenţial, cu încălcarea sistemului calităţii şi a legislaţiei în construcţii, precum şi a contractelor de achiziţii publice, încheiate, o mare parte din acestea, pe criteriul „preţul cel mai scăzut“, iar durata de execuţie a acestor lucrări este în cele mai multe cazuri depăşită,

    având în vedere impactul aplicării directivelor Uniunii Europene în România în privinţa implementării standardelor de echipare tehnico-edilitară pentru toate localităţile, în sensul necesităţii protejării mediului şi creşterii calităţii vieţii tuturor cetăţenilor prin asigurarea accesului la alimentarea cu apă, realizarea reţelelor de canalizare şi a instalaţiilor de epurare a apelor uzate, este imperios necesară sprijinirea de către Guvern a implementării Programului naţional de dezvoltare locală prin crearea unui cadru legislativ coerent care să asigure îndeplinirea obiectivelor acestuia prin utilizarea eficientă a resurselor alocate şi a maximizării valorilor indicatorilor de rezultat, motiv pentru care se impune intervenţia legislativă de urgenţă.

    Având în vedere faptul că la această dată Ministerul Mediului are în derulare un număr de 4 (patru) convenţii în cadrul programelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b)
, d)
 şi k) din Ordonanţa Guvernului nr. 40/2006
 pentru aprobarea şi finanţarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 61/2007
, cu modificările ulterioare, şi anume: „Program-pilot pentru reabilitarea zonelor fierbinţi Copşa Mică“, „Managementul regional al deşeurilor urbane şi ecologizarea rampelor de deşeuri din judeţul Satu Mare“, „Extindere şi reamenajare Parc zoologic şi de agrement Turda, judeţul Cluj“ şi „Program-pilot pentru reabilitarea zonelor fierbinţi Zlatna“, aflate în prag de finalizare, realizarea investiţiilor propuse prin aceste proiecte contribuind la îndeplinirea cerinţelor impuse României prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană,

    întrucât modificările legislative din domeniu impun schimbări în modalitatea de abordare a gestionării deşeurilor în ceea ce priveşte colectarea, tratarea, valorificarea şi eliminarea acestora conform noii legislaţii în materie şi Strategiei naţionale de gestionare a deşeurilor 2014-2020 şi întrucât procedurile de acreditare a parcurilor zoologice, absolut necesare autorizării acestora şi care nu au fost prevăzute în documentaţia iniţială, impun modificări ale normelor de securitate şi de siguranţă pentru funcţionarea parcurilor zoologice,

    necesitatea prelungirii termenului de derulare a convenţiilor şi caracterul excepţional al modalităţii normative alese la acest moment apare de asemenea ca urmare a nerespectării graficelor de efectuare a plăţilor stabilite în cadrul formelor iniţiale ale acestor convenţii, datorită finanţării anuale insuficiente şi modificărilor de soluţii, ce a condus la derularea unor noi proceduri de avizare în cadrul comisiilor tehnico-economice şi consiliilor interministeriale, respectiv aprobări prin hotărâri ale Guvernului.

    Nefinalizarea integrală a lucrărilor aferente proiectelor şi neîndeplinirea obiectivelor-ţintă, conform legislaţiei în vigoare în domeniul deşeurilor, parte asumată de România în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, conduce la riscul de intrare în procedura de infringement, cu efecte negative asupra bugetului de stat.

    De asemenea, nefinalizarea obiectivelor de investiţii conduce la rambursarea întregii sume finanţate până în prezent de către Ministerul Mediului, în cuantum de aproximativ 246 milioane lei, primăriilor şi consiliilor judeţene beneficiare ale acestor obiective, lucru ce atrage constrângeri semnificative de ordin financiar asupra bugetelor locale.

    Faţă de cele prezentate, urgenţa adoptării prezentei măsuri legislative este dată de riscul realizării unor investiţii aflate în prag de finalizare, însă nefuncţionale, datorate imposibilităţii continuării finanţării prin intermediul programelor prioritare de mediu, bugetele locale ale unităţilor adminstrativ-teritoriale beneficiare neputând asigura fondurile necesare finalizării acestor investiţii.

    Întrucât aceste aspecte vizează interesul public şi constituie situaţii urgente şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,

    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată
,

    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

    ARTICOL UNIC

    (1) Termenul prevăzut la art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 40/2006
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.