Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 93 /2018


pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 18.08.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (18.08.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Situaţia extraordinară şi de urgenţă este generată de un complex de factori care justifică prezenta modalitate de reglementare.

    I. Potrivit dispoziţiilor art. 13 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017
 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, aprobată cu completări prin Legea nr. 80/2018
, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2018, instituţiilor şi autorităţilor publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002
 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de mobilier în scopul dotării spaţiilor cu destinaţia de birou.

    Prin Hotărârea Guvernului nr. 308/2018
 privind suplimentarea bugetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, a fost suplimentat bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la cap. 61.01, titlul 20, cu suma de 1.058 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, în vederea închirierii unui spaţiu suplimentar în care să îşi desfăşoare activitatea Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, ca urmare atât a creşterii numărului de persoane care îşi desfăşoară activitatea în incinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - de la 335 de persoane (la nivelul anului 1998) la 549 persoane în prezent -, cât şi a noilor instituţii şi reguli procedurale ce au determinat o redimensionare a structurii de personal şi necesitatea de a fi alocate spaţii suplimentare, cum ar fi săli de şedinţă, camere de consiliu, cameră preliminară, este nevoie de luarea unei măsuri urgente care să ducă la deblocarea situaţiei în care se găseşte Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

    În urma procedurii de achiziţie derulate ca urmare a alocării acestei sume de bani s-a încheiat Contractul de închiriere nr. 600 din 12 iulie 2018, prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a închiriat de la Camera de Comerţ şi Industrie a României imobilul situat în Bucureşti, bd. Octavian Goga nr. 2, sectorul 3, în suprafaţă de 3.360 mp.

    Ţinând cont de situaţia existentă, este necesară emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care să se excepteze de la dispoziţiile art. 13 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017
, aprobată cu completări prin Legea nr. 80/2018
, cu modificările şi completările ulterioare, achiziţionarea de mobilier de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere faptul că spaţiul închiriat trebuie dotat cu mobilierul necesar desfăşurării, în condiţii optime, a activităţii personalului Instanţei supreme, în limita fondurilor alocate în bugetul anului 2018.

    Neadoptarea măsurii propuse va putea genera efecte negative, concretizate în crearea unor disfuncţionalităţi majore în activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu efect direct asupra actului de justiţie.

    II. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, denumită în continuare Agenţia Naţională, este unică autoritate în domeniul cadastrului şi publicităţii imobiliare şi gestionează sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, un sistem unitar şi obligatoriu de evidenţă tehnică, juridică şi economică, de importanţă naţională, a tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării.

    Conform legii, Agenţia Naţională îşi finanţează întreaga activitate, reprezentând cheltuieli curente şi de capital, din venituri proprii, subvenţiile de la bugetul de stat fiind utilizabile exclusiv pentru finanţarea valorii totale şi activităţilor proiectelor finanţate din fonduri externe rambursabile sau nerambursabile.

    Cel mai important program implementat de Agenţia Naţională este Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023, care prevede înregistrarea din oficiu, gratuit pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor din România, în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară şi constituie o prioritate a Guvernului României şi un obiectiv de importanţă naţională, asumat de statul român prin numeroase angajamente internaţionale, asigurarea punerii în aplicare a acestuia fiind vitală pentru dezvoltarea economică.

    Obligativitatea implementării Programului naţional într-un termen scurt, prevăzut de lege, şi a promovării măsurilor legislative adecvate s-a impus şi printr-o serie de angajamente internaţionale, încă de la nivelul anului 2013, prin Memorandumul de înţelegere
 dintre Uniunea Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 5 noiembrie 2013 şi la Bruxelles la 6 noiembrie 2013, ratificat prin Legea nr. 31/2014
, impunându-se obligativitatea luării oricăror măsuri legislative şi operaţionale care să asigure consolidarea capacităţii de management de proiect a Agenţiei Naţionale.

    În lipsa mijloacelor financiare care să asigure maxima capacitate de funcţionare a Agenţiei Naţionale şi instituţiilor subordonate, se vor crea sincope insurmontabile în activitatea de înregistrare sistematică a imobilelor, precum şi in implementarea proiectelor de infrastructură de transport rutier, infrastructură energetică, deoarece este obligatorie intabularea tuturor imobilelor din zona culoarelor de investiţii, în vederea facilitării procesului de expropriere a parcelelor afectate, precum şi în implementarea schemelor de plăţi în agricultură, care de asemenea presupun intabularea de urgenţă a tuturor terenurilor ce fac obiectul subvenţiilor acordate de Agenţia Naţională de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.