Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 116 /2013


privind măsurile necesare pentru funcţionarea comisiilor de evaluare din penitenciare, din centrele de reeducare şi din centrele de reţinere şi arestare preventivă, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea bunei funcţionări a instanţelor pe durata desfăşurării activităţii acestor comisii


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 19.06.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (19.06.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    Ţinând cont de faptul cã, în ceea ce priveşte situaţia persoanelor aflate în executarea unor pedepse privative de libertate şi faţã de care s-ar putea impune, ca urmare a aplicãrii legii penale mai favorabile, fie modificarea pedepselor stabilite prin hotãrâri judecãtoreşti definitive, fie chiar punerea în libertate, din perspectiva intrãrii în vigoare a noilor reglementãri, este necesarã analizarea situaţiei fiecãrui condamnat, fapt ce determinã necesitatea prevederii unui temei distinct pentru comisiile constituite la nivelul fiecãrui penitenciar şi al fiecãrui centru de reeducare de a sesiza instanţele competente în situaţiile în care se apreciazã cã sunt aplicabile dispoziţiile art. 4 sau art. 6 din noul Codul penal, anterior intrãrii în vigoare a noilor reglementãri.

    Întrucât neadoptarea acestui act normativ ar avea drept consecinţã negativã imposibilitatea funcţionãrii corespunzãtoare a unor instituţii care asigurã aplicarea legii penale mai favorabile, cu prejudicierea gravã a unor drepturi fundamentale,

    ţinând cont de faptul cã toate aceste aspecte sus-menţionate vizeazã interesul public şi constituie o situaţie extraordinarã a cãrei reglementare nu poate fi amânatã, iar neadoptarea prezentului act normativ ar avea consecinţe negative şi ar duce la aplicarea neunitarã a legii în dosarele aflate în curs de judecatã,

    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

    ART. 1

    Mãsurile reglementate în prezenta ordonanţã de urgenţã sunt complementare celor prevãzute în cuprinsul Legii nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi celor prevãzute în cuprinsul Legii nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedurã penalã şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale.

    ART. 2

    Pentru analiza cauzelor, formularea din oficiu a contestaţiilor şi soluţionarea lor de urgenţã în cazurile prevãzute la art. 23 din Legea nr. 255/2013 se pot delega la instanţele în a cãror circumscripţie se aflã locuri de deţinere sau centre educative ori de reeducare şi la parchetele de pe lângã acestea, pe un termen de cel mult 6 luni, judecãtori şi procurori din cadrul judecãtoriilor, tribunalelor şi curţilor de apel învecinate, respectiv din cadrul parchetelor de pe lângã acestea.

    ART. 3

    Cererile şi contestaţiile în materia executãrii pedepselor privative de libertate, date prin lege în competenţa judecãtoriei în a cãrei circumscripţie se aflã locul de deţinere, se soluţioneazã de cãtre Judecãtoria Sectorului 4, dacã privesc persoane deţinute în Penitenciarul Bucureşti Jilava sau în Penitenciarul Spital Bucureşti Jilava, şi de cãtre Judecãtoria Sectorului 5, dacã privesc persoane deţinute în Penitenciarul Bucureşti Rahova sau în Penitenciarul Spital Bucureşti Rahova.

    ART. 4

    Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedurã penalã şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 515 din 14 august 2013, se modificã dupã cum urmeazã:

    1. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.