Inapoi la Cautare

NORMĂ din /2004


privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii prevăzute la art. 143 alin. (1) lit. i) şi j) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 10.01.2005 și 27.12.2006 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 10.01.2005 și 27.12.2006 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    ART. 1

    (1) Potrivit prevederilor art. 143 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată livrările de bunuri şi prestările de servicii în favoarea misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, a personalului acestora, precum şi a oricăror cetăţeni străini având statut diplomatic sau consular în România, în condiţii de reciprocitate. Limita plafonului pentru care se aplică această scutire se stabileşte de Ministerul Afacerilor Externe, pe bază de reciprocitate acordată misiunilor diplomatice române şi personalului acestora.

    (2) În conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată livrările de bunuri şi prestările de servicii în favoarea reprezentanţelor organismelor internaţionale şi interguvernamentale acreditate în România, precum şi a cetăţenilor străini angajaţi ai acestora, în limitele şi în conformitate cu condiţiile precizate în convenţiile de înfiinţare a acestor organizaţii.

    (3) Răspunderea pentru verificarea respectării condiţiilor de reciprocitate şi, respectiv, a condiţiilor precizate în convenţiile de înfiinţare a organizaţiilor menţionate la alin. (2) revine Direcţiei generale protocol naţional din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

    (4) Sunt asimilate taxei pe valoarea adăugată, în ceea ce priveşte aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adăugată, impozitele pe consum generale aplicate misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, reprezentanţelor organismelor internaţionale şi interguvernamentale acreditate în România, personalului acestora şi oricăror alţi cetăţeni străini având statut diplomatic sau consular în România.

    (5) Cetăţenii străini din România având statut diplomatic sau consular, menţionaţi la alin. (1), trebuie să fie agreaţi şi înregistraţi la Ministerul Afacerilor Externe pentru a beneficia de scutirea de taxa pe valoarea adăugată.

    ART. 2

    Pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii în favoarea persoanelor menţionate la art. 1, furnizorii şi/sau prestatorii de servicii au obligaţia să emită facturi fiscale sau alte documente specifice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiară şi contabilă şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora sau prin ordine ale ministrului finanţelor publice, emise în baza Hotărârii Guvernului nr. 831/1997, care să cuprindă în mod obligatoriu denumirea misiunii diplomatice, a oficiului consular sau a reprezentanţei organismului internaţional ori interguvernamental acreditate în România, respectiv numele persoanei, cu excepţia livrărilor de bunuri şi/sau prestărilor de servicii prevăzute la art. 6 alin. (2), precum şi a carburanţilor auto.

    ART. 3

    Scutirea de taxă pe valoarea adăugată se realizează prin următoarele modalităţi:

    a) prin facturare fără taxă pe valoarea adăugată de către furnizorii de bunuri şi/sau prestatorii de servicii, în favoarea persoanelor menţionate la art. 1 alin. (1) şi (2), pe baza certificatului de scutire de taxă pe valoarea adăugată eliberat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti sau, după caz, de către direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene în a căror rază teritorială îşi au sediul pesoanele respective, conform modelului prezentat în anexa nr. 1 şi legitimaţiei speciale eliberate în acest scop de Ministerul Afacerilor Externe, în cazul în care încasarea contravalorii bunurilor livrate şi a serviciilor prestate nu se efectuează în numerar sau cu instrumente de plată nenominale;

    b) prin facturarea chiriei fără taxă pe valoarea adăugată de către persoanele impozabile care închiriază spaţii cu destinaţia de:

    1. sediu al misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, locuinţe/reşedinţe pentru personalul/şefii acestora şi pentru orice cetăţeni străini având statut diplomatic sau consular în România, inclusiv locurile de parcare şi/sau garajele aferente;

    2. sediu al reprezentanţelor organismelor internaţionale şi interguvernamentale acreditate în România, reşedinţe ale şefilor acestor reprezentanţe, precum şi locuinţe pentru cetăţenii străini angajaţi ai acestora, inclusiv locurile de parcare şi/sau garajele aferente;

    c) prin restituirea taxei pe valoarea adăugată aferente bunurilor şi serviciilor cumpărate, efectuată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti sau, după caz, de către direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene în a căror rază teritorială îşi au sediul persoanele menţionate la art. 1 alin. (1) şi (2). Misiunile diplomatice, oficiile consulare, reprezentanţele organismelor internaţionale şi interguvernamentale acreditate în România solicită restituirea taxei pe valoarea adăugată pentru bunurile şi/sau serviciile achiziţionate de acestea, precum şi pentru cele achiziţionate de personalul lor şi de cetăţenii străini având statut diplomatic sau consular în România, conform procedurii prevăzute la art. 6.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.