Inapoi la Cautare

METODOLOGIE din /2005


privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 19.06.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (19.06.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    CAP. I

    Constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor/catedrelor din învăţământul preuniversitar, ca urmare a aplicării planului-cadru

    ART. 1

    (1) Constituirea posturilor/catedrelor didactice din învăţământul preuniversitar se face pe baza planurilor-cadru de învăţământ aflate în vigoare pentru anul şcolar 2006-2007.

    (2) Norma didactica de predare a personalului didactic din unitatile de invatamant cuprinde ore prevăzute în planul de invatamant la disciplinele corespunzătoare specializarii sau specializarilor inscrise pe diploma/diplomele de licenţă, de absolvire sau pe diploma/diplomele/certificatul/certificatele de absolvire a unor cursuri postuniversitare cu durata de cel puţin un an şi jumătate, aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în conformitate cu prevederile art. 1 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 103/1998, aprobată şi modificată prin Legea nr. 109/1999, ale art. 7 şi ale art. 44 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările fi completările ulterioare - în concordanţă cu Centralizatorul, privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializările, precum şi probele de concurs, valabil pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, numit în continuare Centralizator.

    (3) Norma didactică a personalului didactic din cluburile sportive şcolare se stabileşte în conformitate cu art. 43 lit. (e) şi 45 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare. Norma didactică a profesorului/antrenorului este de 18 ore/săptămână, respectiv 16 ore/săptămână pentru profesori cu gradul didactic I şi cu o vechime în învăţământ de peste 25 ani. Aceasta norma se constituie conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a cluburilor sportive scolare, aprobat prin Ordinul nr. 5035/14.11.2001.

    (4) Norma didactică a personalului didactic din centre, cabinete şcolare şi interşcolare de asistenţă psihopedagogică se stabileşte potrivit prevederilor art. 43 lit. (e) şi art. 45 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare şi conform Ordonanţei Guvernului nr. 103/1998, privind modificarea structurii normei didactice în învăţământul preuniversitar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 109/1999. Cadrele didactice încadrate la centre, cabinete şcolare şi interşcolare de asistenţă psihopedagogică desfaşoară în şcoală obligaţia de normă în specialitate la catedră, conform prevederilor art. 19 din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea centrului judeţean de asistenţă psihopedagogică şi a cabinetelor interscolare de asistenţă psihopedagogică aprobat prin O.M.E.C.T. nr. 4923/22.09.2003.

    (5) În unitatea de învăţământ în care nu există personal didactic de specialitate pentru predarea unei limbi moderne, a religiei sau a curriculum-ului de limbă maternă, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ decide, după consultarea şefului comisiei metodice/de catedră, care dintre învăţătorii atestaţi pot preda şi la alte clase din ciclul primar. Orele suplimentare se plătesc în sistem de plată cu ora.

    (6) a) Disciplina cultură civică face parte din norma personalului didactic având una din specializările: istorie-filosofie, filosofie-istorie, filosofie, istorie, drept, ştiinţe juridice, ştiinţe juridice şi administrative, pedagogie, psihologie, sociologie, psihosociologie, sociopsihopedagogie, comunicare şi relaţii publice, ştiinţe politice, administraţie publică, studii europene - în concordanţă cu Centralizatorul.

    b). Pentru disciplinele socio-umane (logică şi argumentare, psihologie, sociologie, cultură civică şi filosofie), deoarece nu se pot constitui catedre dintr-o singură disciplină, profilul acestora se stabileşte în functie de numărul dominant de ore şi intră în norma personalului didactic având specializările prevăzute în Centralizator.

    (7) La clasele cu predare intensivă/bilingvă, limbile moderne se predau cu clasa întreagă şi/sau pe grupe - cu condiţia încadrării în numărul de norme/posturi didactice aprobat la nivelul inspectoratului şcolar.

    (8) (a) Ora din trunchiul comun din aria curriculară "Consiliere şi orientare" de la clasele V-VIII şi de la clasele IX-XII, filiera teoretică, tehnologică, vocaţională cât şi la şcoala de arte şi meserii (clasele a IX-a şi a X-a)/anul de completare reprezintă ora de dirigenţie, care se înscrie obligatoriu în schema orară a claselor, dar nu se cuprinde în norma didactică de predare a cadrului didactic, în conformitate cu art. 45 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare,

    (b) La şcoala de arte şi meserii (clasele a IX-a şi a X-a)/anul de completare, dirigintele va parcurge tematica din programele în vigoare, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, pentru disciplina "Consiliere şi orientare vocaţională".

    (9) Prevederile art. 51 alin. (4) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare, privind dirigenţia, se aplică la forma de învăţământ seral, dar nu se aplică la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.