Inapoi la Cautare

INSTRUCŢIUNI din /2005


privind aplicarea art. 5 din Legea concurentei nr. 21/1996 acordurilor de transfer de tehnologie


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 19.06.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (19.06.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    În temeiul art. 28 alin. (1) şi (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Concurentei adopta prezentele instrucţiuni

    I. INTRODUCERE

    1. Prezentele instrucţiuni stabilesc principiile evaluării acordurilor de transfer de tehnologie în sensul art. 5 din Legea concurentei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, denumita în continuare lege. Acordurile de transfer de tehnologie se referă la licentele în cazul cărora licentiatorul permite licentiatului sa exploateze tehnologia care face obiectul licenţei pentru producerea de bonuri sau prestarea de servicii, astfel cum sunt definite în art. 2 alin. (1) lit. b) din Regulamentul privind exceptarea acordurilor de transfer de tehnologie de la aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, pus în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurentei nr. 82/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 20 mai 2005, denumit în continuare regulament.

    2. Scopul prezentelor instrucţiuni este de a face precizări cu privire la aplicarea regulamentului dar şi cu privire la aplicarea prevederilor art. 5 din lege acordurilor de transfer de tehnologie care nu intră în sfera de aplicare a regulamentului. Regulamentul şi instrucţiunile nu aduc atingere unei eventuale aplicari paralele a prevederilor art. 6 din lege categoriilor de acorduri de transfer de licenţă.

    3. Criteriile prevăzute în instrucţiuni trebuie aplicate ţinându-se seama de circumstanţele specifice fiecărui caz, ceea ce exclude orice aplicare macanica a instrucţiunilor. Fiecare caz trebuie să fie apreciat în funcţie de propriile caracteristici şi instrucţiunile trebuie să fie aplicate într-un mod flexibil şi rezonabil. Exemplele prezentate nu au un caracter exhaustiv.

    II. PRINCIPII GENERALE

    1. Aplicarea art. 5 din lege şi drepturile de proprietate intelectuală

    4. Obiectivul global al art. 5 din lege este de a proteja concurenta pe piaţa în scopul promovării bunastarii consumatorilor precum şi a realizării unei eficiente alocari a resurselor. Conform art. 5 alin. (1) din lege sunt interzise orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, orice decizii luate de asociaţiile de agenţi economici şi orice practici concertate, care au ca obiect sau ca efect restrangerea, împiedicarea ori denaturarea concurentei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia. Ca o excepţie de la aceasta regula, art. 5 alin. (2) prevede că interdicţia de la art. 5 alin. (1) poate fi declarata ca inaplicabila în cazul înţelegerilor între agenţi economici care contribuie la îmbunătăţirea producţiei sau distribuţiei produselor ori la promovarea progresului tehnic şi economic, asigurând în acelaşi timp consumatorilor un avantaj corespunzător celui realizat de aceşti agenţi economici dar fără a impune alte limitări ale concurentei în afară celor indispensabile pentru atingerea respectivelor obiective, limitări care ne dau posibilitatea agenţilor economici implicaţi sa elimine concurenta pentru o parte substantiala a produselor în cauza.

    5. Legislaţia privind proprietatea intelectuală conferă drepturi exclusive titularilor de brevete, drepturi de autor, desene industriale, mărci şi alte drepturi protejate prin lege. Titularul dreptului de proprietate intelectuală este îndreptăţit, conform legislaţiei proprietăţii intelectuale, sa împiedice utilizarea neautorizata a proprietăţii sale intelectuale şi sa o exploateze, în special prin transmiterea acesteia pe bază de licenţă către terţi. Odată ce un produs ce incorporeaza un drept de proprietate intelectuală a fost pus pe piaţa de către titularul respectivului drept sau având consimţământul acestuia, dreptul de proprietate intelectuală este epuizat, astfel încât titularul nu va mai putea opune dreptul sau comercializării respectivului produs (principiul epuizarii dreptului subiectiv de proprietate intelectuală). Titularul dreptului de proprietate intelectuală nu are nici un drept să se împotrivească vânzării de către licentiati sau de către cumpărători a unor astfel de bunuri incorporand respectiva tehnologie ce face obiectul unei licenţe. Principiul epuizarii dreptului subiectiv este în deplin acord cu principala funcţie a drepturilor de proprietate intelectuală, respectiv aceea de a acorda titularului posibilitatea de a-i exclude pe terţi de la exploatarea proprietăţii intelectuale ce-i aparţine, în lipsa consimţământului sau.

    6. Faptei ca legislaţia proprietăţii intelectuale conferă drepturi exclusive de exploatare nu implica excluderea drepturilor de proprietate intelectuală de la aplicarea legislaţiei din domeniul concurentei. În acest sens, art. 5 şi 6 din lege sunt aplicabile cu precădere înţelegerilor prin care licentiatorul acorda licenta de exploatare a drepturilor sale unui alt agent economic. Pe de altă parte, aceasta nu înseamnă ca exista un conflict inerent între legislaţia proprietăţii intelectuale şi cea a concurentei. Dimpotriva, ambele au aceleaşi obiective de baza: promovarea bunastarii consumatorului şi realizarea unei eficiente alocari a resurselor. Inovarea reprezintă o componenta esenţială şi dinamica a unei economii de piaţa deschise şi competitive. Drepturile de proprietate intelectuală promovează concurenta dinamica, încurajând agenţii economici să investească în dezvoltarea de produse şi procedee noi sau îmbunătăţite. La fel şi concurenta, obliga agenţii economici sa inoveze. De aceea, atât drepturile de proprietate intelectuală cat şi concurenta sunt necesare promovării inovarii şi asigurării unei exploatări în condiţii concurentiale.

    7. Cu ocazia evaluării acordurilor de licenţă conform art. 5 din lege se va ţine seama de faptul ca pentru crearea drepturilor de proprietate intelectuală sunt implicate adesea investiţii substanţiale, care determina anumite riscuri. Pentru a nu limita concurenta şi a menţine motivatia pentru inovare, celui care inoveaza nu trebuie să-i fie îngrădit exerciţiul drepturilor de proprietate intelectuală profitabile. Din aceste motive, este normal ca inovatorul să fie liber sa pretindă pentru proiectele de succes o compensaţie suficienta pentru menţinerea motivatiei de a investi, ţinând seama şi de proiectele care au eşuat. Transmiterea de tehnologii pe bază de licenţă poate, de asemenea, obliga licentiatul la investiţii irecuperabile semnificative în tehnologia licentiata şi în active de producţie necesare exploatării acesteia. Aplicarea art. 5 din lege nu se poate face fără a lua în considerare aceste investiţii ex ante făcute de către părţi, dar şi riscurile decurgând din acestea. Riscurile cu care părţile se confrunta, asumate de acestea, pe parcursul perioadei necesare amortizarii investiţiei, conduc la aprecierea ca respectivul acord nu cade sub incidenţa prevederilor art. 5 alin. (1) din lege sau, după caz, ca acesta îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 5 alin. (2) din lege.

    8. În evaluarea acordurilor de licenţă în conformitate cu prevederile art. 5 din lege, cadrul analitic de lucru existent este suficient de flexibil pentru a lua în considerare aspectele dinamice ale licenţelor de tehnologie. Nu se poate prezuma ca drepturile de proprietate intelectuală sau acordurile de licenţă ridica probleme de concurenta. Majoritatea acordurilor de licenţă nu restrictioneaza concurenta ci, dimpotriva, conduc la cresteri de eficienta favorabile concurentei. Într-adevăr, acordarea de licenţă are un caracter pro-concurential, deoarece are ca rezultat difuzarea tehnologiei şi promovarea inovarii. În plus, chiar şi acordurile de licenţă care restrang concurenta pot, în cele din urma, sa conducă la cresteri de eficienta favorabile concurentei, care trebuie să fie analizate în conformitate cu art. 5 alin. (2) din lege şi evaluate în raport de efectele negative pe care le au asupra concurentei. Majoritatea acordurilor de licenţă sunt, în consecinţa, compatibile cu prevederile art. 5 din lege.

    2. Cadrul general de aplicare a prevederilor art. 5 din lege

    9. Prin prevederile art. 5 alin. (1) din lege sunt interzise acordurile care au ca obiect sau efect restrangerea concurentei. Aceste prevederi se aplică atât restrângerii concurentei între părţile la un acord cat şi restrângerii concurentei între una dintre părţile la un acord şi terţi.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.