Inapoi la Cautare

INSTRUCŢIUNI 1534 /1967


cu privire la executarea popririlor asupra salariilor sau altor venituri din munca asimilate cu acestea pentru plata pensiilor de întreţinere


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.07.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.07.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Constatindu-se că nu exista o practica unitară în ceea ce priveşte reţinerea şi plata pensiilor de întreţinere de către organizaţiile socialiste cărora li s-au comunicat, în condiţiile art. 461 Cod de procedura civilă, titlurile executorii pe baza cărora sînt obligate de a retine din drepturile băneşti ale angajaţilor pensii de întreţinere, se dau următoarele instrucţiuni:

    1. Sumele ce trebuie să se retina cu titlu de pensii de întreţinere se vor evidenţia lunar, şi anume la întocmirea statului de salarii pentru chenzina a doua, în creditul contului "creditori" prin debitul contului "muncitori (lucrători) şi funcţionari".

    Evidenta analitica a conturilor sintetice de mai sus se va tine conform instrucţiunilor în vigoare date de Ministerul Finanţelor.

    2. Organizaţia socialistă terţ poprit este obligată sa emita creditorului pensiei de întreţinere, prin mandat poştal, suma cuvenită, potrivit reglementării privind decontările, înăuntrul termenului legal de plată a salariilor.

    Taxa de remitere prin posta şi costul mandatului poştal se suporta de debitori.

    În acest scop, organizaţia socialistă va retine o dată cu pensia de întreţinere şi cheltuielile menţionate în alineatul precedent pe care le va evidenţia statul de plată a salariilor la coloana reţineri pentru pensii de întreţinere în conturile sus-menţionate.

    3. Creditorul pensiei de întreţinere (titularul pensiei sau reprezentantul sau legal) poate ridica direct de la casieria organizaţiei socialiste suma ce i se cuvine, înăuntrul termenului legal de plată a salariilor, instiintind despre aceasta în scris pe terţul poprit.

    În cazul cînd creditorul nu se prezintă la casierie înăuntrul termenului în care casierul este autorizat sa păstreze numerarul în casa, suma respectiva i se va remite prin mandat poştal, cheltuielile de expediere, fiind în acest caz în sarcina creditorului.

    4. Dacă angajaţii debitori îşi schimba locul de muncă ori se pensionează, organizaţia socialistă terţ poprit va comunică de îndată tribunalului care a încuviinţat poprirea, precum şi creditorului plecarea din unitate a debitorului şi noul sau loc de muncă (în cazul transferului acesta este întotdeauna cunoscut) ori faptul ca s-a pensionat, după caz.

    Cînd noul loc de muncă nu este cunoscut, comunicarea prevăzută la alineatul precedent se va face numai creditorului. În acest caz, dacă după plecarea din unitate debitorul realizează de la aceasta anumite venituri supuse popririi (premii, drepturi de inventator, inovator sau rationalizator, ajutor de boala etc.), organizaţia socialistă terţ poprit va continua să facă retinerile şi să le remită creditorului.

    De asemenea, în "nota de lichidare" (prevăzută în art. 3 lit. c. şi art. 7 din Indreptarul pentru întocmirea regulamentelor-tip de ordine interioară din 28 septembrie 1953), care trebuie predată debitorului, se va trece într-o rubrica distinctă poprirea pentru datorii de întreţinere, indicindu-se ordonanţa de poprire şi tribunalul care a emis-o.

    5. Unitatea la care se angajează debitorul va respecta cu stricteţe dispoziţiile din Indreptarul sus-menţionat, cerind angajatului să prezinte nota de lichidare de la vechiul loc de muncă. Dacă din aceasta nota va rezultă ca la vechiul loc de muncă al debitorului a existat o poprire pentru pensie de întreţinere, unitatea va înştiinţa atît tribunalul care a înfiinţat poprirea, cît şi pe creditor de aflarea în serviciul ei a debitorului. Dacă pînă la acea data tribunalul a înfiinţat deja poprirea la noul loc de muncă, unitatea este exonerată de aceasta obligaţie.

    În caz de pensionare, prevederile alineatului precedent se aplică în mod corespunzător.

    6. Neretinerea sumelor poprite se sancţionează cu amendă contravenţională de la 50 pînă la 150 de lei cînd angajatul este la prima contravenţie de aceasta natura, sau cu amendă de la 150 la 300 de lei în cazul cînd contravenţia este repetată, potrivit prevederilor de la pct. I/8 şi pct. III al Instrucţiunilor pentru sancţionarea contravenientilor la dispoziţiile legale privind disciplina financiară, aprobate prin H.C.M. nr. 34/1959.

    7. Tribunalul, căruia i se va face comunicarea prevăzută la pct. 4 sau căruia creditorul îi va indica noul loc de muncă al debitorului, este obligat sa înfiinţeze de îndată, în condiţiile articolului 461 din Codul de procedură civilă, o noua poprire la unitatea la care debitorul a fost transferat sau angajat, după caz.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.