Inapoi la Cautare

DECIZIE 94 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 221^3 alin. (2) lit. i) şi alin. (3) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 20.07.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (20.07.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Ioniţa Cochinţu │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Veisa.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 221^3 alin. (2) lit. i)
 şi alin. (3) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
, excepţie ridicată de Societatea Flaga LPG - S.A. din localitatea Vereşti, judeţul Suceava, în Dosarul nr. 2.379/314/2015 al Tribunalului Suceava - Secţia de contencios administrativ şi fiscal şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 47D/2017.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, sens în care arată că libertatea economică nu este un drept absolut, ci se exercită în condiţiile legii, condiţii ce sunt menite să asigure o anumită disciplină economică pentru protejarea unor interese generale. Or, tocmai în considerarea regimului special din punct de vedere fiscal al produselor supuse accizelor, precum şi în situaţia de excepţie aplicării regimului suspensiv de accize, cum este în speţa de faţă, este firesc ca legiuitorul să prevadă condiţii speciale în sarcina operatorului economic care doreşte comercializarea unor astfel de produse. Operatorul economic în activitatea căruia s-a constatat săvârşirea unei contravenţii nu poate invoca principiul libertăţii economice în măsura în care nu respectă prevederile legale. De altfel, chiar Directiva 2008/118/CE prevede în preambul său că statelor membre trebuie să li se permită să adopte o procedură specială în cazul transportului produselor accizabile în regim suspensiv de accize care se desfăşoară pe teritoriul propriu, în speţa de faţă, constatându-se că transportul produselor s-a făcut de la punctul de import către antrepozitul fiscal fără documentul fiscal prevăzut de lege. În acest context, cu privire la prevederile art. 221^3 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 571/2003
, se arată că, potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, acestea dau expresie prevederilor art. 44 alin. (9) din Constituţie
.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 23 noiembrie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 2.379/314/2015, Tribunalul Suceava - Secţia de contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 221^3 alin. (2) lit. i)
 şi alin. (3) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
, excepţie ridicată de Societatea Flaga LPG - S.A. din localitatea Vereşti, judeţul Suceava, într-o cauză având ca obiect soluţionarea apelului formulat împotriva unei sentinţe pronunţate de Judecătoria Suceava, prin care a fost respinsă plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a unei contravenţii întemeiată pe dispoziţiile Legii nr. 571/2003
.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că prevederile criticate sunt neconstituţionale, deoarece prin transpunerea legislaţiei europene cu privire la accizele armonizate în legislaţia naţională are loc o suprareglementare, respectiv convertirea oricărei nereguli în contravenţie. Astfel, în condiţiile în care Directiva 2008/118/CE prevede drept consecinţă a unei nereguli obligaţia de plată a accizei, o obligaţie fiscală firească şi proporţională cu consecinţele ce decurg din aceasta, sancţionarea contravenţională reglementată de legea naţională, cu sancţiune principală şi complementară, după caz, este contrară art. 1 alin. (5)
, art. 11,
 art. 23 alin. (12),
 art. 44,
 art. 45,
 art. 53,
 art. 135,
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.