Inapoi la Cautare

DECIZIE 853 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 12 alin. (3) şi art. 13 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.05.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.05.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristina Cătălina │- │
│Turcu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Sorin-Ioan-Daniel-Chiriazi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 12 alin. (3)
 şi art. 13 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005
 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, excepţie ridicată de Filofteia Ciobanu în Dosarul nr. 4.623/62/2015 al Curţii de Apel Braşov - Secţia contencios administrativ şi fiscal şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 2.907 D/2016.

    2. La apelul nominal se prezintă autorul excepţiei, lipsind celelalte părţi, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul autorului excepţiei, care solicită admiterea acesteia, arătând, în esenţă, că este beneficiarul unei hotărâri judecătoreşti definitive, prin care părţile din prezentul dosar sunt obligate să-i comunice mai multe acte menţionate în respectiva hotărâre. Acestea se sustrag însă de la îndatorirea lor, invocând textele de lege criticate. Întrucât executarea hotărârilor judecătoreşti definitive constituie o componentă a dreptului de acces la o instanţă, aşa cum a statuat şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului în hotărârile pronunţate în cauzele Hornsby împotriva Greciei şi Croitoru împotriva Republicii Moldova, apreciază că textele de lege criticate aduc atingere accesului liber la justiţie, garantat de Constituţie
. Autorul face referire la punctele de vedere transmise de autorităţi în dosar, arătând că, în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, textele nu au fost analizate în raport cu art. 21 din Legea fundamentală
. Mai susţine că sunt încălcate şi dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţie
, care reglementează cu privire la supremaţia acesteia.

    4. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere ca neîntemeiată a excepţiei, arătând că actele de identitate sunt necesare pentru identificarea în anumite situaţii. Biroul de executări civile sau penale al unei instanţe, spre exemplu, nu va putea pune în executare o hotărâre cu privire la o anumită persoană care nu are act de identitate valabil. În aceeaşi situaţie se află şi instituţiile publice, care trebuie să pună în executare o hotărâre judecătorească. Îndeplinirea unei obligaţii minime de către parte, de a avea un act de identitate valabil, este necesară şi nu poate fi imputată autorităţilor statului, care nu-i vor refuza niciodată eliberarea unui act de identitate valabil.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Încheierea din 20 octombrie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 4.623/62/2015, Curtea de Apel Braşov- Secţia contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 12 alin. (3)
 şi art. 13 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005
 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Excepţia a fost ridicată de Filofteia Ciobanu într-o cauză având ca obiect cererea prin care s-a solicitat aplicarea de sancţiuni pentru neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti de contencios administrativ.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia arată, în esenţă, că textul de lege criticat contravine accesului liber la justiţie „în măsura în care conduce la îngrădirea şi excluderea de la dreptul fundamental de acces la justiţie“, în componenta referitoare la executarea hotărârilor judecătoreşti. Autorul arată că, potrivit jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, executarea hotărârilor judecătoreşti face parte din proces. Or, cei obligaţi să execute hotărârea judecătorească prin care s-a dispus comunicarea anumitor acte către autor, au invocat ca motiv pentru neexecutarea acesteia şi pentru sustragerea de la răspunderea juridică pentru neexecutare, expirarea termenului de valabilitate a buletinului de identitate aparţinând autorului. Autorul face referire la hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului din 19 martie 1997 şi din 20 iulie 2004, pronunţate în cauzele Hornsby împotriva Greciei şi Croitoru împotriva Republicii Moldova.

    7. Curtea de Apel Braşov- Secţia contencios administrativ şi fiscal apreciază că textele de lege criticate sunt constituţionale.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.