Inapoi la Cautare

DECIZIE 798 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 10 alin. (1) din Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 25.06.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (25.06.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌──────────────────┬───────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Daniel Marius │- judecător │
│Morar │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Livia Doina │- judecător │
│Stanciu │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Andreea Costin │- │
│ │magistrat-asistent │
├──────────────────┴───────────────────┤
│ │
└──────────────────────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan-Sorin-Daniel Chiriazi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 10 alin. (1) din Legea nr. 190/1999
 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, excepţie ridicată de Viorel Ionuţ Nicoară în Dosarul nr. 4.068/190/2016 al Judecătoriei Bistriţa - Secţia civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.170D/2017.

    2. La apelul nominal răspund autorul excepţiei de neconstituţionalitate, personal, şi, pentru partea Banca Românească - S.A., membră a Grupului National Bank of Greece din Bucureşti, domnul avocat Dan Nedea din Baroul Bucureşti, cu delegaţie de substituire depusă la dosar, lipsind celelalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Preşedintele dispune a se face apelul şi în dosarele nr. 2.038D/2017 şi nr. 2.877D/2017, având ca obiect excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 10 alin. (1) din Legea nr. 190/1999
 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, excepţii ridicate de Viorel Ionuţ Nicoară în dosarele nr. 3.109/190/2016 şi nr. 2.380/190/2017 ale Judecătoriei Bistriţa - Secţia civilă.

    4. La apelul nominal răspunde autorul excepţiei de neconstituţionalitate, lipsind celelalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    5. Magistratul-asistent referă asupra faptului că în dosarele nr. 2.038D/2017 şi nr. 2.877D/2017 partea Banca Românească - S.A., membră a Grupului National Bank of Greece, a depus cereri prin care solicită conexarea cauzelor la Dosarul nr. 1.170D/2017.

    6. Curtea pune în discuţie conexarea dosarelor. Părţile prezente sunt de acord cu conexarea cauzelor. Reprezentantul Ministerului Public este de acord cu măsura conexării dosarelor. Curtea, având în vedere obiectul excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate în dosarele sus-menţionate, în temeiul art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992
 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, dispune conexarea dosarelor nr. 2.038D/2017 şi nr. 2.877D/2017 la Dosarul nr. 1.170D/2017, care a fost primul înregistrat.

    7. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul autorului excepţiei de neconstituţionalitate, care solicită admiterea acesteia. Susţine, în esenţă, că acordarea creditelor direct în valută de către o societate financiară rezidentă în România către rezidenţi români încalcă dispoziţiile constituţionale ale art. 137 alin. (2)
 privind sistemul financiar. Or, potrivit dispoziţiei constituţionale menţionate, moneda naţională este leul, iar în condiţiile aderării la Uniunea Europeană se pot recunoaşte circulaţia şi înlocuirea cu moneda euro în condiţiile legii organice. Însă, pentru moment, moneda euro nu este în circulaţie pe teritoriul României.

    8. Astfel, arată că leul este singurul mijloc legal de plată pe teritoriul ţării noastre şi este singura monedă ce se poate folosi pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii, astfel încât nici plata ratelor aferente creditelor bancare nu se poate efectua în alte monede decât leul. Creditele acordate direct în valută sunt neconstituţionale. Depune note scrise.

    9. Având cuvântul, reprezentantul părţii prezente solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată. În esenţă, arată că nu există nicio contradicţie între dispoziţiile legale criticate şi cele ale art. 137 alin. (2) din Constituţie
. Declararea leului ca monedă naţională este expresie a caracterului naţional şi suveran al statului român. Acest text constituţional nu interzice şi nu restricţionează în niciun fel circulaţia altor monede. Referirea la moneda euro priveşte ipoteza în care, la un moment dat, moneda noastră naţională va fi înlocuită cu moneda Uniunii Europene.

    10. O astfel de restricţionare ar veni în contradicţie cu caracterul democratic al statului în care drepturile omului sunt respectate, precum şi cu caracterul de piaţă al economiei naţionale. O asemenea limitare a circulaţiei şi a altor monede nu este prevăzută de Constituţie, iar particularii pot intra în relaţii contractuale care să prevadă clauze referitoare la moneda de plată şi condiţiile în care trebuie efectuată.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.