Inapoi la Cautare

DECIZIE 602 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 167 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 25.06.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (25.06.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristina Teodora │- │
│Pop │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 167 alin. (1)-(3) din Codul de procedură penală
, excepţie ridicată de Marin Alexe în Dosarul nr. 725/334/2017/a1 al Judecătoriei Vatra Dornei, care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.964 D/2017.

    2. Dezbaterile iniţiale au avut loc în şedinţa publică din 17 iulie 2018, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Marinela Mincă, fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, când Curtea, în temeiul dispoziţiilor art. 57
 şi art. 58 alin. (3) din Legea nr. 47/1992
 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a dispus amânarea pronunţării pentru data de 27 septembrie 2018, dată la care a pronunţat prezenta decizie.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    3. Prin Încheierea din 6 iunie 2017 pronunţată în Dosarul nr. 725/334/2017/a1, Judecătoria Vatra Dornei a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 167 alin. (1)-(3) din Codul de procedură penală
, excepţie ridicată de Marin Alexe într-o cauză având ca obiect soluţionarea unor excepţii invocate în faţa judecătorului de cameră preliminară.

    4. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, se susţine că procedura percheziţiei asupra vehiculelor nu conţine garanţii procesuale de natură să asigure dreptul la un proces echitabil şi dreptul la apărare, întrucât suspectul, respectiv inculpatul, nu beneficiază de dreptul de a fi informat cu privire la drepturile procesuale şi, mai ales, cu privire la dreptul ca la efectuarea percheziţiei să participe un avocat ales sau numit din oficiu. Se mai arată că dispoziţiile art. 167 alin. (1)-(3) din Codul de procedură penală
 dau posibilitatea efectuării percheziţiei unui vehicul anterior începerii urmăririi penale, aspect ce implică obţinerea de probe în afara procesului penal. Având în vedere considerentele anterior menţionate, se susţine că textul criticat creează discriminare între persoanele cu privire la care este dispusă efectuarea percheziţiei domiciliare şi cele în privinţa cărora este dispusă efectuarea percheziţiei vehiculului, cele dintâi beneficiind de un regim juridic mai favorabil sub aspectul garanţiilor procesuale asigurate.

    5. Judecătoria Vatra Dornei, contrar prevederilor art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992
 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, nu şi-a exprimat opinia cu privire la excepţia de neconstituţionalitate invocată.

    6. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    7. Guvernul opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Se susţine că diferenţa între reglementarea percheziţiei domiciliare şi cea a percheziţiei vehiculelor, invocată de autorul excepţiei, este justificată de drepturile fundamentale diferite care sunt restrânse cu ocazia efectuării acestora. Astfel, percheziţia domiciliară încalcă libertatea individuală, dreptul la viaţă privată şi inviolabilitatea domiciliului, drepturi fundamentale care nu sunt restrânse prin percheziţionarea vehiculelor. Se arată că, pentru acest motiv, legiuitorul nu a prevăzut, în ipoteza percheziţionării vehiculelor, dreptul persoanei de a fi asistată de un avocat, care, de altfel, are menirea de a garanta că persoana vizată nu este constrânsă, ori influenţată în alt mod, să facă declaraţii de natură a o incrimina. Se susţine, de asemenea, că pentru a garanta proporţionalitatea ingerinţei cu scopul urmărit, legiuitorul a prevăzut, în detaliu, conţinutul procesului-verbal ce se întocmeşte cu ocazia percheziţiei vehiculelor, menţiuni pe baza cărora judecătorul de cameră preliminară va putea aprecia dacă percheziţia vehiculului a fost efectuată cu respectarea dispoziţiilor legale.

    8. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    CURTEA,
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.