Inapoi la Cautare

DECIZIE 460 /2015


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 69 alin. (1) lit. a), c)-f) şi alin. (2)-(6) şi art. 70 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.04.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (24.04.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	
     Augustin Zegrean     - preşedinte
    Valer Dorneanu - judecător
    Petre Lăzăroiu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Mona-Maria Pivniceru - judecător
    Puskas Valentin Zoltan - judecător
    Simona-Maya Teodoroiu - judecător
    Tudorel Toader - judecător
    Cristina Teodora Pop - magistrat-asistent


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Cosmin Grancea.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 69 şi art. 70 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, excepţie ridicată de Attila Janos Szucs în Dosarul nr. 11.832/296/2014 al Judecătoriei Satu Mare - Secţia penală şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.411D/2014.

    2. La apelul nominal se constată lipsa autorului excepţiei. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere ca devenită inadmisibilă a excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 69 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 254/2013 şi de respingere ca neîntemeiată a excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 69 alin. (1) lit. a), c)-f) şi alin. (2)-(6) şi ale art. 70 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 254/2013. Se arată că, prin Decizia nr. 222 din 2 aprilie 2015, Curtea Constituţională a constatat neconstituţionalitatea prevederilor art. 69 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 254/2013.

                          CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 9 decembrie 2014, pronunţată în Dosarul nr. 11.832/296/2014, Judecătoria Satu Mare - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 69 şi art. 70 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, excepţie ridicată de Attila Janos Szucs într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei contestaţii la executare formulate de autorul excepţiei împotriva deciziei administraţiei penitenciarului de respingere a cererii de aprobare a vizitei intime.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se arată că, prin folosirea sintagmei "pot beneficia", dispoziţiile art. 69 din Legea nr. 254/2013 lasă la aprecierea administraţiei penitenciarului acordarea dreptului la vizită intimă, aspect ce creează discriminare între potenţialii titulari ai acestui drept, cu încălcarea art. 16 din Legea fundamentală. Se susţine că interzicerea dreptului la vizită intimă afectează atât viaţa intimă, familială şi privată a persoanei condamnate, cât şi sănătatea şi integritatea fizică şi psihică a acesteia, contravenind dispoziţiilor art. 22 alin. (1) şi (2), art. 26 şi art. 34 din Constituţie, precum şi prevederilor art. 2 şi 3 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Se arată, pentru acest motiv, că acordarea dreptului invocat de către administraţia penitenciarului ar trebui să fie obligatorie, şi nu facultativă, şi nu ar trebui să fie condiţionată de îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în cuprinsul articolului criticat.

    6. Referitor la dispoziţiile art. 70 din Legea nr. 254/2013, se arată că acestea nu prevăd o adaptare a numărului şi cantităţii pachetelor cu alimente ce pot fi primite de către deţinut, în funcţie de necesităţile fizice ale acestuia, respectiv de greutatea corporală şi de consumul zilnic. Se subliniază faptul că textul criticat nu prevede asigurarea unor condiţii minime pentru depozitarea şi conservarea alimentelor, ceea ce duce la deteriorarea acestora. Se susţine încălcarea, pentru aceste motive, a prevederilor constituţionale enumerate.

    7. Judecătoria Satu Mare - Secţia penală opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Se arată că autorul excepţiei se plânge de modul de aplicare a textelor criticate şi că acestea nu contravin dispoziţiilor constituţionale invocate în cauză.

    8. În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    9. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                          CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.