Inapoi la Cautare

DECIZIE 365 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 913 alin. (5) din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.04.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.04.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Andreea Costin │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 913 alin. (5) din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Geanina Turcu în Dosarul nr. 5.904/303/2016 al Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti - Secţia civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.804D/2016.

    2. La apelul nominal se prezintă, personal, partea Mădălin Turcu, asistat de avocat Alina Manciu din Baroul Bucureşti, cu delegaţie depusă la dosar, lipsind autoarea excepţiei de neconstituţionalitate. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Magistratul-asistent referă asupra faptului că, la dosarul cauzei, autoarea excepţiei de neconstituţionalitate a depus note scrise în susţinerea admiterii acesteia.

    4. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului părţii prezente, care solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată. Arată, în esenţă, că legiuitorul a reglementat mai multe măsuri graduale, menite să constrângă debitorul să execute obligaţia prevăzută în titlul executoriu. Aplicarea penalităţilor, ca şi măsură pecuniară, apare ca fiind un mijloc suplimentar de constrângere a debitorului obligaţiei de a face.

    5. De asemenea apreciază că nu există niciun fel de discriminare între nicio categorie de justiţiabili, întrucât între creditor şi debitor nu există egalitate, iar cel din urmă are la îndemână toate căile procesuale pentru a se conforma titlului executoriu şi de a se apăra împotriva eventualelor încălcări ale acestuia. Depune note scrise.

    6. Având cuvântul, reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate. În acest sens arată că există precedent constituţional în această materie, respectiv Decizia nr. 299 din 12 mai 2016
.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    7. Prin Încheierea din 3 iunie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 5.904/303/2016, Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 913 alin. (5) din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Geanina Turcu într-o cauză privind soluţionarea cererii creditorului de stabilire a sumei definitive datorate de debitor cu titlu de penalităţi, ca urmare a refuzului minorului de a-l părăsi pe debitor.

    8. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că, prin dispoziţiile legale criticate, se instituie dreptul creditorului obligaţiei referitoare la programul de relaţii personale dintre minor şi părintele necustode de a solicita instanţei penalităţi de întârziere, în condiţiile în care minorul refuză, în continuare, să desfăşoare relaţii personale cu părintele necustode. Astfel, se naşte o prezumţie de culpă a părintelui custode în existenţa refuzului minorului de a desfăşura relaţii cu părintele necustode, prezumţie care, în mod vădit, dă naştere unei situaţii discriminatorii între părinţii minorului, fiind în mod logic afectată egalitatea în drepturi a părinţilor cu privire la modul în care aceştia îşi exercită autoritatea părintească, cu respectarea drepturilor şi intereselor superioare şi prioritare ale minorului. Se mai arată că, prin textul legal criticat, se prezumă că refuzul minorului este generat de părintele custode şi nu din motive proprii.

    9. Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti - Secţia civilă apreciază că dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.