Inapoi la Cautare

DECIZIE 290 /2017


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 342 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 21.05.2018, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (21.05.2018) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌─────────────────────┬────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Daniel Marius Morar │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Mona-Maria Pivniceru │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Livia Doina Stanciu │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Simona-Maya Teodoroiu│- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Mihaela Ionescu │- magistrat-asistent│
└─────────────────────┴────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Marinela Mincă.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 342 din Codul de procedură penală
, excepţie ridicată de Constantin Gheară în Dosarul nr. 7.637/3/2015 al Tribunalului Bucureşti - Secţia I penală şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.084D/2016.

    2. La apelul nominal se prezintă partea Maria Eugenia Prună şi avocatul Teodor Popescu, din cadrul Baroului Bucureşti, numit de Curte în calitate de curator pentru a asigura reprezentarea intereselor părţilor cu domiciliul/reşedinţa/sediul în străinătate, având în vedere că aceste părţi nu au interese contrarii şi au fost citate prin publicitate. Lipsesc autorul excepţiei şi celelalte părţi, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită. Magistratul-asistent referă asupra cauzei şi arată că, la dosar, au fost comunicate adrese de către Penitenciarul Jilava potrivit cărora părţile Mihai Traian Neacşu, Cristian Stanciu şi Viorel Teleoacă nu doresc să se prezinte în faţa Curţii Constituţionale, la prezentul termen. De asemenea, partea Cajamar Sociedat Cooperativa de Credito din Spania a comunicat, prin e-mail, o adresă prin care arată că îşi menţine solicitarea de a i se returna suma de 4.587,55 euro, totodată, în şedinţa de dezbateri, fiind transmisă, de către aceeaşi parte, o adresă redactată în limba spaniolă.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul părţii prezente care face referire, pe scurt, la situaţia de fapt din dosarul de fond.

    4. Curatorul solicită respingerea ca neîntemeiată a excepţiei de neconstituţionalitate, având în vedere jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.

    5. Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, solicită respingerea, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate, întrucât aceasta nu are legătură cu soluţionarea cauzei în cadrul căreia a fost invocată, având în vedere că au fost criticate dispoziţii privind obiectul camerei preliminare după închiderea acestei faze procesual penale. În subsidiar, solicită respingerea, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate şi, în acest sens, face referire la deciziile Curţii Constituţionale nr. 472 din 16 iunie 2015
 şi nr. 840 din 8 decembrie 2015
, reţinând, în acelaşi timp, că aspectele invocate de către autor privesc interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor procesual penale ale art. 342
.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    6. Prin Încheierea din 25 mai 2016 pronunţată în Dosarul nr. 7.637/3/2015, Tribunalul Bucureşti - Secţia I penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 342 din Codul de procedură penală
. Excepţia a fost ridicată de Constantin Gheară în soluţionarea pe fond a cauzei, atât în ceea ce priveşte latura penală, cât şi în ceea ce priveşte latura civilă.

    7. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul susţine, în esenţă, că normele procesual penale criticate sunt neconstituţionale, întrucât nu permit invocarea unor motive de legalitate a probelor administrate în urmărirea penală, survenite - datorită conduitei parchetului şi momentului la care acesta a comunicat, în cauză, informaţii cu privire la organele care au efectuat interceptările - după ce a fost depăşită faza camerei preliminare. Arată că, în cauză, se invocă o serie de probe obţinute de către un organ necompetent, aspect descoperit pe parcursul cercetării judecătoreşti, aşa încât imposibilitatea de a solicita constatarea nelegalităţii acestor probe apare ca fiind neconstituţională.

    8. Tribunalul Bucureşti - Secţia I penală apreciază că dispoziţiile art. 16
 şi art. 20 din Constituţie
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.