Inapoi la Cautare

DECIZIE 278 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 364 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.04.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.04.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Andreea Costin │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Luminiţa Nicolescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 364 din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Societatea Gospodarul din Ardeal - S.R.L. din ClujNapoca în Dosarul nr. 3.058/211/2016 al Judecătoriei ClujNapoca - Secţia civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.279D/2016.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate. În acest sens, arată că dispoziţiile legale criticate au un conţinut normativ asemănător cu cele din vechea reglementare procesual civilă, care au făcut, în numeroase rânduri, obiect al controlului de constituţionalitate, ocazie cu care s-a reţinut că procedura de asigurare a dovezilor este o procedură specială, de urgenţă, ce are un scop limitat, acela de conservare a unor dovezi ce se află în primejdie să dispară sau să fie greu de administrat în viitor.

    4. Accesul liber la justiţie este compatibil cu instituirea unor proceduri speciale şi implică existenţa unor proceduri unice pentru situaţii deosebite, aşa cum este şi procedura asigurării dovezilor. De altfel, dovezile administrate prin această procedură pot fi folosite şi de partea care nu a solicitat conservarea lor, părţile nefiind lipsite de dreptul lor de a le combate, prin alte probe, în cursul derulării procesului de fond.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Încheierea din 4 iulie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 3.058/211/2016, Judecătoria Cluj-Napoca - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 364 din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Societatea Gospodarul din Ardeal - S.R.L. din Cluj-Napoca într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei contestaţii la executare formulate împotriva unui proces-verbal de constatare de urgenţă a unei stări de fapt întocmit de executorul judecătoresc în temeiul art. 364 din Codul de procedură civilă
.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că prin dispoziţiile legale criticate legiuitorul a ales să înlăture controlul judecătoresc, atât prin atribuirea acestei competenţe direct în favoarea executorului judecătoresc, cât şi prin omisiunea reglementării unei căi de atac împotriva unui proces-verbal de constatare întocmit în aceste condiţii. Prin înlăturarea controlului judecătoresc s-a conferit executorului judecătoresc competenţa de a decide cu privire la legalitatea şi temeinicia unei astfel de cereri, activitate ce constituia atributul instanţei de judecată sub imperiul Codului de procedură civilă din 1865
. Doar în măsura în care nu există acordul părţii adverse executorul judecătoresc este obligat să se adreseze instanţei de judecată, însă practica execuţională relevă faptul că acesta constată de urgenţă o stare de fapt, apreciind că nu este necesar acordul părţii adverse; drept urmare, nu există nici obligaţia sesizării instanţei de judecată.

    7. Judecătoria Cluj-Napoca - Secţia civilă, contrar prevederilor art. 29 din Legea nr. 47/1992
, nu şi-a exprimat opinia cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    8. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.