Inapoi la Cautare

DECIZIE 241 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 315 alin. (2) lit. c) şi art. 318 alin. (8) din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 25.04.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (25.04.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mihaela Ionescu │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Cosmin Grancea.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 315 alin. (2) lit. c) ş
i art. 318 alin. (8) din Codul de procedură penală
, excepţie ridicată de Valentin Corneliu Ciurel în Dosarul nr. 4.692/299/2017 al Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti - Secţia penală şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.894D/2017.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care solicită respingerea, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate. În acest sens reţine că există un control jurisdicţional automat cu privire la ordonanţa de renunţare la urmărirea penală, iar, în ceea ce priveşte confiscarea bunurilor, potrivit reglementării actuale şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale, într-o astfel de procedură se pot administra orice fel de probe.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 8 mai 2017, pronunţată în Dosarul nr. 4.692/299/2017, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 315 alin. (2) lit. c) ş
i art. 318 alin. (8) din Codul de procedură penală
. Excepţia a fost ridicată de Valentin Corneliu Ciurel, în soluţionarea cauzei penale având ca obiect confiscarea specială a armei introduse la camera de corpuri delicte.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul arată că, în situaţia renunţării la urmărirea penală, aceasta este incompletă, întrucât statul nu are interes în efectuarea şi terminarea urmăririi penale, din raţiuni de politică penală, având în vedere gravitatea redusă a faptei ori cheltuielile disproporţionate raportat la gravitatea faptei sau prejudiciul efectiv. În această ipoteză, organele de urmărire penală au iniţiativa şi decid singure soluţia, fără a exista un acord al persoanei urmărite penal, astfel încât se încalcă, în mod flagrant, dreptul la apărare şi se aduce atingere principiului egalităţii în drepturi. Totodată, susţine că renunţarea la urmărirea penală însoţită de măsura confiscării speciale încalcă dreptul de proprietate privată, această din urmă măsură constituindu-se într-o veritabilă „pedeapsă civilă“, chiar dacă este calificată ca măsură de siguranţă din punct de vedere penal.

    6. Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti - Secţia penală opinează că normele procesual penale criticate nu sunt neconstituţionale. În acest sens reţine că este necesar să fie reglementate dispoziţiile pe care trebuie să le cuprindă ordonanţa de renunţare la urmărirea penală, nefiind încălcat niciun drept al părţilor, cu atât mai puţin dreptul la apărare, întrucât părţile sunt citate pentru termen şi pot depune concluzii, aşa cum a procedat şi autorul excepţiei. Reţine că autorul excepţiei se limitează la a arăta că „îi este ştirbit indubitabil dreptul la apărare“, fără a motiva acest aspect. Atât în cursul urmăririi penale, cât şi în cursul procedurii de cameră preliminară, intimatul este citat, are dreptul de a-şi angaja apărător, iar, în condiţiile art. 90 din Codul de procedură penală
, i se asigură apărător din oficiu. Mai mult, reţine că autorul excepţiei beneficiază de o soluţie de netrimitere în judecată.

    7. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate invocate.

    8. Guvernul consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Examinând motivele invocate în susţinerea excepţiei de neconstituţionalitate, observă că acestea vizează de fapt prevederile art. 549^1 din Codul de procedură penală
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.