Inapoi la Cautare

DECIZIE 223 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 15 alin. (2) şi ale art. 56 alin. (1) din Legea nr. 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, în forma anterioară intrării în vigoare a Legii nr. 154/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 185/2013


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.04.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (24.04.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Bianca Drăghici │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 15 alin. (2) ş
i ale art. 56 alin. (1) din Legea nr. 185/2013
 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, excepţie ridicată de Societatea DEFI România - S.R.L., cu sediul în Bucureşti, în Dosarul nr. 6.418/271/2016 al Judecătoriei Oradea - Secţia civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.874D/2016.

    2. Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din 27 martie 2018, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan Sorin Daniel Chiriazi, şi a reprezentantului autorului excepţiei, avocat Alexandru Ion Grigoriu, cu delegaţie depusă la dosarul cauzei, fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, când Curtea, pentru o mai bună studiere a problemelor ce formează obiectul cauzei, în temeiul dispoziţiilor art. 57
 şi art. 58 alin. (3) din Legea nr. 47/1992
 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările ulterioare, a amânat pronunţarea asupra cauzei la data de 17 aprilie 2018, când a pronunţat prezenta decizie.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    3. Prin Încheierea din 19 septembrie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 6.418/271/2016, Judecătoria Oradea - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 15 alin. (2) ş
i ale art. 56 alin. (1) din Legea nr. 185/2013
 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate. Excepţia a fost ridicată de Societatea DEFI România - S. R. L., cu sediul în Bucureşti, într-o cauză având ca obiect plângerea formulată împotriva procesului-verbal de contravenţie prin care autoarea a fost sancţionată contravenţional întrucât s-a constatat amplasarea de mijloace de publicitate fără aviz de publicitate temporară, cu acoperirea suprafeţelor vitrate ale unui imobil.

    4. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autoarea acesteia susţine, în esenţă, că, din modul de formulare a art. 56 alin. (1) din Legea nr. 185/2013
, care impune o dată- limită până la care mijloacele de publicitate autorizate conform dispoziţiilor legale precedente pot fi menţinute, rezultă că noile norme se aplică retroactiv actelor şi/sau faptelor juridice născute în mod valabil şi în conformitate cu prevederile legale vechi, determinând o încălcare a principiilor neretroactivităţii legii, securităţii juridice şi încrederii legitime consacrate, deopotrivă, la nivel constituţional şi convenţional.

    5. Autoarea excepţiei apreciază că aplicarea legii noi raportului juridic guvernat de legea veche, care are la bază o autorizaţie de construire emisă de autoritatea competentă şi un contract încheiat cu respectarea dispoziţiilor legale incidente, în temeiul căruia părţile au înţeles să îşi asume drepturi şi obligaţii, conduce inevitabil la desfiinţarea atât a autorizaţiei de construire, cât şi a contractului, cu consecinţe negative asupra stabilităţii activităţii economice desfăşurate în mod legal.

    6. Se arată că, deşi sintagma „dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2012“ a fost sancţionată de Curtea Constituţională prin Decizia nr. 26 din 18 ianuarie 2012
, art. 56 alin. (1) din Legea nr. 185/2013
 reia aceeaşi formulare şi, implicit, aceeaşi esenţă, modificând doar limita temporală, astfel încât criticile de neconstituţionalitate reţinute de instanţa de contencios constituţional subzistă, întrucât nu data de 1 ianuarie 2012 a fost considerată neconstituţională, ci limitarea în timp a producerii efectelor juridice determinate de existenţa unor raporturi juridice valabile, prin desfiinţarea acestora.

    7. Cu privire la critica de neconstituţionalitate a art. 56 alin. (1) din Legea nr. 185/2013
, raportată la art. 44 din Constituţie
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.