Inapoi la Cautare

DECIZIE 14 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 14 din Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 18.08.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (18.08.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Fabian Niculae │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 14 din Legea nr. 677/2001
 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, excepţie ridicată de Sebastian Rădulescu în Dosarul nr. 548/36/2016 al Curţii de Apel Constanţa - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 948D/2017.

    2. Dezbaterile au avut loc la data de 11 decembrie 2018, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu, fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, când Curtea, în temeiul dispoziţiilor art. 57
 şi art. 58 alin. (3) din Legea nr. 47/1992
, a amânat pronunţarea pentru data de 15 ianuarie 2019, dată la care a pronunţat prezenta decizie.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    3. Prin Încheierea din 15 februarie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 548/36/2016, Curtea de Apel Constanţa - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 14 din Legea nr. 677/2001
 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, excepţie ridicată de Sebastian Rădulescu într-un dosar având ca obiect soluţionarea unei cereri de revizuire.

    4. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia arată, în esenţă, că dispoziţiile legale sunt neconstituţionale, întrucât nu instituie obligaţia persoanei care se poate adresa operatorului de date personale să îşi dovedească identitatea. Se arată că dispoziţiile legale criticate restrâng dreptul său la liberă exprimare. În speţă, în baza acestui drept el a preluat sentinţe judecătoreşti de pe site-urile instanţelor din Canada şi le-a publicat pe site-ul său.

    5. Oricine îşi poate deschide un cont de e-mail cu date false şi poate trimite o petiţie cu date false, ştiind că nu trebuie să-şi probeze calitatea. Aceasta a dus la un volum foarte mare de solicitări de ştergere de date (multe dintre ele făcute de persoane fără nicio calitate în acest sens, ce nu aveau acest drept) care au pus o presiune mare pe resursele de timp şi bani, iar în situaţia menţinerii acestei stări de fapt, autorul excepţiei de neconstituţionalitate arată că se vede nevoit să îşi închidă site-ul.

    6. Prin dovedirea identităţii ar fi reduse cererile abuzive, iar operatorul ar putea soluţiona mai rapid cererile persoanelor cu adevărat îndreptăţite. Mai arată că, deşi operatori importanţi de date cu caracter personal, publici şi privaţi, primesc petiţiile doar la sediul lor central, personal sau prin serviciile poştale, el este singurul obligat de autoritatea competentă să primească cereri prin e-mailuri anonime fără semnătură electronică.

    7. Curtea de Apel Constanţa - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Aceasta arată că Legea nr. 677/2001
 stabileşte o obligaţie extrem de importantă în sarcina operatorului de date cu caracter personal, respectiv aceea de a informa persoana vizată despre măsurile adoptate ulterior solicitării acesteia.

    8. Astfel, o persoană are dreptul de a se opune prelucrării datelor sau de a solicita operatorului încetarea prelucrării datelor cu caracter personal sau transformarea acestora în date anonime. De asemenea, dreptului de a avea acces la datele cu caracter personal îi corespunde obligaţia legală, stabilită de legislaţie în sarcina operatorului, de a îi comunica persoanei vizate tipul măsurilor adoptate ulterior solicitării acesteia.

    9. Depăşirile limitelor legale nu reprezintă altceva decât o încălcare a unor drepturi legale, printre care dreptul la intimitate al unei persoane. Acest drept este unul dintre drepturile fundamentale, enunţate în însăşi Constituţia României, în art. 26
, alături de dreptul la viaţă privată.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.