Inapoi la Cautare

DECIZIE 129 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 721 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.06.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.06.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Andreea Costin │- │
│ │magistrat-asistent│
├───────────────────┴──────────────────┤
│ │
└──────────────────────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan-Sorin-Daniel Chiriazi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 721 din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Societatea Medisys Equipment - S.R.L. din Cluj-Napoca în Dosarul nr. 3.657/337/2016 al Judecătoriei Zalău şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 673D/2017.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, având în vedere că prin consemnarea sumei de către debitor la dispoziţia executorului judecătoresc potrivit textului legal criticat se stinge raportul conflictual dintre părţi. Referitor la critica potrivit căreia nu există un control judecătoresc prealabil al desfiinţării măsurilor executorii sau de executare, arată că în ipoteza formulării de către părţi a unei contestaţii la executare, aceasta este supusă controlului instanţei de judecată, iar în cazul în care debitorul formulează, în mod abuziv, o astfel de contestaţie la executare, există remedii procesuale, precum sancţionarea abuzului de drept procesual, respectiv a exercitării cu rea-credinţă a drepturilor procesuale.

    4. În ceea ce priveşte critica potrivit căreia pot interveni anumite situaţii care să facă imposibilă eliberarea sumei consemnate, arată că aceasta nu este situaţia în cauza de faţă, iar Curtea Constituţională nu judecă în funcţie de situaţii ipotetice, ci de situaţii de fapt, pentru a se vedea dacă se aplică legea corect sau nu în raport cu dispoziţiile constituţionale.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Încheierea din 31 ianuarie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 3.657/337/2016, Judecătoria Zalău a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 721 din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Societatea Medisys Equipment - S.R.L. din Cluj-Napoca, într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei contestaţii la executare.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, se susţine, în esenţă, că dispoziţiile legale criticate sunt neconstituţionale, întrucât desfiinţarea măsurilor asigurătorii ori de executare se dispune de executorul judecătoresc la solicitarea debitorului, fără un control judiciar prealabil. În perioada de timp dintre emiterea încheierii prevăzute de art. 721 alin. (2) din Codul de procedură civilă
 şi momentul judecării unei eventuale contestaţii a creditorului, debitorul are posibilitatea de a-şi înstrăina bunurile şi veniturile urmăribile şi pot interveni situaţii, precum insolvenţa debitorului, care să facă imposibilă eliberarea sumei consemnate. Se mai arată că executorul judecătoresc are şi atribuţia de a constata suspendarea de drept prevăzută de art. 721 alin. (4) din Codul de procedură civilă
.

    7. În vechea reglementare procesual civilă, consemnarea întregii creanţe constituia un caz de suspendare facultativă a executării silite, iar asupra cererii de suspendare se pronunţa instanţa de executare, astfel încât exista o verificare a caracterului justificat al cererii de suspendare a executării şi era exclusă exercitarea abuzivă a dreptului prevăzut în favoarea debitorului. Astfel, art. 428 din Codul de procedură civilă din 1865
 prevedea faptul că asupra cererii de suspendare sau încetare a executării silite se pronunţa instanţa de executare, prin încheiere, potrivit dispoziţiilor privitoare la ordonanţa preşedinţială.

    8. Prin urmare, potrivit noului Cod de procedură civilă
, debitorul poate să blocheze procedura de executare silită, să obţină desfiinţarea măsurilor de executare şi eliberarea sumelor consemnate, printr-o procedură extrajudiciară, direct prin executorul judecătoresc, fără un control judiciar prealabil. Or, atât desfiinţarea măsurilor asigurătorii ori de executare, cât şi constatarea suspendării de drept ţin de exercitarea autorităţii judecătoreşti, deoarece constituie dispoziţii referitoare la încetarea sau suspendarea unui proces civil, faza de executare silită fiind parte integrantă din procesul civil.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.